Miksi testata tuotteen makua kuluttajilla?

Maku on yksi tärkeimmistä, ellei tärkein ominaisuus elintarvikkeissa. Myyvä pakkaus ja tehokas markkinointi voivat myydä tuotteen kerran, mutta jos tuotteen maku ei ole kohdillaan, kuluttaja tuskin ostaa tuotetta toista kertaa, eikä pitkäaikaista menestystä näin voi syntyä. Myös tuotteen muut ominaisuudet, esimerkiksi tuotteen rakenne, ulkonäkö ja sokerin määrä, vaikuttavat elintarvikkeen hyväksyttävyyteen.  

Elintarvikepakkaus vaikuttaa aina kuluttajien ensimmäiseen ostopäätökseen. Erottuuko tuote hyllystä? Minkälainen mielikuva tuotteesta muodostuu pakkauksen perusteella? Onko hintamielikuva oikea? Ostopäätöksen jälkeen myös tuotteen itsensä pitää lunastaa pakkauksen sille asettamat odotukset: vasta maistamisen jälkeen selviää, kohtaavatko pakkauksen arvolupaus ja sen antamat mielikuvat tuotteen aistittavien ominaisuuksien kanssa, ja se lopulta ratkaisee, päätyykö tuote ostoskoriin toista kertaa.   

 Kuluttaja arvioi, täyttääkö tuote pakkauksen perusteella syntyneen tuotelupauksen.

Kuluttaja arvioi, täyttääkö tuote pakkauksen perusteella syntyneen tuotelupauksen.

Mielikuvien ja aistinvaraisen kokemuksen korrelaatiota kannattaa testata ennen markkinoille saattamista, jotta kalliilta lanseerausvirheiltä vältyttäisiin. Kuluttajatutkimuksen keinoin saadaan tietoa tuotteen ominaisuuksista suhteessa markkinoilla jo oleviin kilpailijoihin ja tutkimuksen tekemisestä voidaan ajatella olevan hyötyä tutkimuksen lopputuloksesta riippumatta. Jos tuotteen ominaisuudet suhteessa kilpailijoihin jättävät toivomisen varaa, saadaan suoraan informaatiota tuotekehitykseen: Mitä pitää parantaa? Toisaalta, jos tuote arvioidaan selvästi markkinaverrokkeja paremmaksi, voidaan tuloksia käyttää työkaluna myyntineuvotteluissa mahdollisten jakelijoiden kanssa. Tuotteen aistinvaraisia ominaisuuksia voidaan tutkia myös vertailematta muihin tuotteisiin (monadinen arviointi), jos vastaavia tuotteita ei ole vielä markkinoilla.

Maku on tuotekategoriasta riippumatta keskeinen ominaisuus, sen ylivertaisuutta kannattaa aina korostaa esimerkiksi ”makutestin voittaja” -merkinnällä, mikäli sellainen on mahdollista. Eri tuotekategorioissa arvostetaan eri ominaisuuksia, esimerkiksi jäätelöissä se voi olla kermaisuus ja appelsiinimehuissa raikkaus.  

Mielikuvien ja aistinvaraisen kokemuksen korrelaatiota kannattaa testata ennen markkinoille saattamista, jotta kalliilta lanseerausvirheiltä vältyttäisiin.

Oman tuotteen vahvuudet kannattaa selvittää suhteessa kilpailijoihin ja korostaa niitä tuotteen pakkauksessa ja muussa markkinoinnissa. Myös markkinointiviestinnän kärjet kannattaa tutkia, jotta ne kohtaavat tuotteen kohderyhmän arvojen kanssa.

Asiantuntijamme auttavat sinua ja yritystäsi kehittämään tuotekonsepteja kuluttajalähtöisesti ja vastaamme mielellämme kysymyksiin. 


Lisätiedot: 
Kari Solala, Co-founder
050-465 4887
kari.solala (at) senseninsight.com